آیا تاکنون با مشکلات پوستی مختلف روبرو شده اید؟ در زمان مواجه شدن با آنها از چه روش هایی استفاده می کنید؟ مشکلاتی مانند جوش، خشکی یا دهیدراته شدن، چربی فراوان، منافذ باز، چین و چروک و … مشکلات پوستی هستند که ممکن است برای هر شخص با هر نوع پوست اتفاق بیفتند. برای از بین بردن این مشکلات روش های گوناگونی مانند مزونیدلینگ، میکرونیدلینگ و محصولات مراقبت از پوست مانند کرم، سرم و تونر وجود دارد که ممکن است تعدادی از آنها را امتحان کرده باشید.
یکی از موثرترین و در عین حال ارزان ترین روش ها برای از بین بردن مشکلات پوستی، پیلینگ صورت است. این روش کم عارضه را میتوانید در کلینیکها یا حتی در منزل انجام دهید. اگر با پیلینگ صورت آشنایی ندارید، این مقاله را از دست ندهید. در ادامه به انواع، مزایا، معایب و دیگر نکات مهم پیرامون آن می پردازیم.
پیلینگ صورت چیست؟
پوست یکی از مهم ترین بخش های بدن است و زیبایی آن اعتماد به نفس زیادی به شخص می دهد. به طور کلی پوست از سه قسمت اپیدرم یا لایه سطحی، درم یا لایه میانی و هیپودرم یا لایه های عمیق زیرین تشکیل شده است. روش های مختلفی برای لایه برداری و جوانسازی پوست وجود دارد که بر اساس نوع پوست، روش انجام و ترکیب مواد به کار رفته متفاوت هستند. از لایه برداری برای از بین بردن زبری، چین و چروک و تغییر رنگ پوست استفاده می شود و پوستی زیبا، براق و یکدست برای شما به ارمغان می آورد.
پیلینگ صورت یا facial peeling فرآیندی است که در آن، پوست صورت را با استفاده از محلول های شیمیایی مختلف و مخصوص لایه برداری می کنند. در واقع پیلینگ را جزو فیشیال صورت به حساب می آورند و در طی آن لایه سطحی و آسیب دیده پوست برداشته می شود و یک لایه شفاف و تازه از پوست نمایان می گردد. از پیلینگ فقط برای صورت استفاده نمی کنند و می توان این فرآیند را برای دست، گردن و سینه نیز به کار برد. این روش در مقایسه با دیگر روش های لایه برداری پوست دارای عوارض و آسیب کمتری است و در زمانی کوتاه اکثر مشکلات پوستی را برطرف می کند.
انواع پیلینگ صورت
پیلینگ صورت را بر اساس عوامل مختلفی مانند نوع عامل لایه برداری به چند دسته تقسیم می کنند که عبارتند از:
پیلینگ شیمیایی
در پیلینگ شیمیایی از لایه بردارهای شیمیایی استفاده می شود و لایه های پوست را با کمک ترکیباتی شیمیایی به طور کنترل شدهای تخریب می کنند. در اثر این فرآیند هر گونه لکه پوستی، جای جوش و آکنه، کک و مک و … از بین می رود. انجام پیلینگ شیمیایی می تواند از یک روز تا دو هفته طول بکشد و این زمان به عمق آن بستگی دارد.
عمق پیلینگ را بر اساس مواردی مانند غلظت ماده، مدت زمان قرارگیری آن بر روی پوست و تعداد دفعات مصرف انتخاب می کنند. از مواد مخصوص پیلینگ می توان به اسید لاکتیک، سالسیلیک اسید، اسید کربولیک، اسید تری کلرواستیک، اسید رتینوئیک، رزورسینول اشاره کرد. پس از این مراحل، دوره پوستهریزی شروع می شود و پوستی زیبا و بدون مشکل جایگزین پوست قبلی می گردد.
پیلینگ مکانیکی
یکی دیگر از روشهای لایهبرداری پوست، استفاده از دستگاه های تراشنده مانند میکرودرم و میکرونیدلینگ است. اگر تاکنون با نام سوزن پیلینگ برخورد کرده اید، باید بدانید که این سوزن مربوط به لایه برداری به روش مکانیکی است. در ادامه به انواع پیلینگ مکانیکی می پردازیم:
میکرودرم
یکی از انواع پیلینگ مکانیکی، میکرودرم است که هم برای خانم ها و هم برای آقایان قابل انجام است. در این روش، پزشک متخصص لایه برداری عمیقی از پوست صورت یا بدن انجام می دهد. در طی میکرودرم، سلول های مرده پوست برداشته می شوند و پوست راحت تر می تواند کلاژن سازی کند. در این روش از دستگاه پیلینگ صورت استفاده می شود و مشکلاتی مانند خشکی، تیرگی، چین و چروک، چربی و … را برطرف می کند.
روش انجام میکرودرم به این صورت است که کریستال هایی را بر روی پوست فرد می کشند، پوست او دچار سایش می شود و بیرونی ترین لایه آن از بین خواهد رفت. سپس از دستگاه مکش استفاده می کنند و کریستال هایی که روی پوست بیمار باقی مانده اند را جمع آوری می کنند. بیمار پس از انجام میکرودرم متوجه نرمی و لطافت قسمت تحت درمان می شود و پس از مدت کوتاهی تمامی مشکلات پوستی او از بین خواهند رفت.
میکرونیدلینگ
روش میکرونیدلینگ نیز در دسته پیلینگ مکانیکی قرار می گیرد. در این روش از تعدادی سوزن ریز برای لایه برداری پوست و تحریک کلاژنسازی آن استفاده می شود. کانال هایی که از طریق سوزن ایجاد می شوند، پوست را وادار به جذب مواد مغذی می کنند. دستگاه میکرونیدلینگ دستگاهی به اندازه یک خودکار است که از چندین سوزن تیز تشکیل شده است؛ این سوزن ها با نام سوزن پیلینگ شناخته می شوند. از این دستگاه در بخش هایی از پوست استفاده میشود که قابلیت ترمیم زخم را دارا هستند.
بر اساس نظر پزشک، هدف درمان و نوع پوست می توان سرعت حرکت و اندازه نفوذ سوزنها را تنظیم کرد. پس از انجام این روش، پوست کلاژن و الاستین تولید می کند و با این کار مشکلات ظاهری را از بین می برد و آثار پیری را به تعویق می اندازد. استفاده از این روش مزایای زیادی به دنبال دارد؛ برای مثال دوره نقاهت میکرونیدلینگ بسیار کوتاه است و این روش می تواند جایگزین درمان با لیزر شود. همچنین این روش بیخطر میتواند برای همه سنین و همه نوع پوست مورد استفاده قرار گیرد.
پیلینگ لیزری
پیلینگ لیزری یکی از روش های لایه برداری پوست است که در سال های اخیر طرفداران زیادی پیدا کرده است. اگر به دنبال پوستی زیبا، صاف و نرم هستید، پیشنهاد ما به شما استفاده از پیلینگ لیزری است. با کمک این روش می توان هر گونه خطوط ریز اطراف چشم، دهان و گونه را از بین برد و لکه، جای زخم و آکنه را به حداقل رساند. شما با استفاده از لیزر متوجه تغییر رنگ پوست خود خواهید شد؛ چرا که لیزر می تواند کدر بودن پوست را کاهش دهد. به طور کلی پیلینگ لیزری شامل لیزر دی اکسید کربن و لیزر اربیوم یاگ می شود. در این دو روش از خواص تبخیر آب برای لایه برداری و جوانسازی پوست استفاده می کنند.
مطلب مشابه: جوانسازی پوست چیست؟ + انواع روش های خاص برای داشتن پوست جوان و زیبا
مزایا و فواید پیلینگ صورت
حال که با پیلینگ صورت و انواع آن آشنا شدید، باید در رابطه با فواید آن نیز اطلاعات کسب کنید. هر روش لایه برداری که قصد انجام آن را دارید باید با تحقیق فراوان انجام شود تا مطمئن شوید با پوست شما سازگار است و مزایای آن بیشتر از معایب آن هستند. به طور کلی پیلینگ صورت مزایا و فواید بسیار زیادی دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره می کنیم:
از بین بردن خطوط ریزاز بین بردن چین و چروککاهش جوش و آکنهکاهش لکه های پوستیکاهش هر گونه زخم سطحیبهبود جای زخم های قدیمیدرمان آسیبهای ناشی از نور خورشیددرمان مشکلات رنگدانه و تغییر رنگ پوستافزایش نرمی و لطافت پوستافزایش طراوت و شادابی پوستجوان سازی پوست
معایب و عوارض پیلینگ صورت
اگر چه پیلینگ صورت مزایای زیادی دارد، اما مانند دیگر روش های لایه برداری می تواند معایب و عوارضی نیز به دنبال داشته باشد؛ البته احتمال بروز آنها کم است. برخی از معایب پیلینگ صورت عبارتند از:
تغییر رنگ پوست
یکی از رایجترین عوارضی که بسیاری از افراد پس از انجام facial peeling تجربه می کنند، تغییر رنگ پوست است. پوست برخی افراد پس از انجام لایهبرداری تیره می شود و این تیرگی می تواند موقتی یا دائمی باشد.
ایجاد زخم
پیلینگ صورت ممکن است با زخم هایی همراه باشد که این زخم ها پس از مدت کوتاهی از بین می روند. شما می توانید برای تسریع بهبودی زخم های صورت از آنتی بیوتیک یا داروهای استروئیدی استفاده کنید. مشکلی که در این رابطه وجود دارد، جای زخم است. زخم های ناشی از پیلینگ از بین می روند، اما ممکن است جای زخم آنها باقی بماند.
قرمزی و تورم پوست
یکی از شایعترین عوارضی که پس از انجام پیلینگ صورت اتفاق می افتد، قرمزی و تورم است. در زمان مواجه شدن با این عوارض نگران نباشید؛ چرا که دائمی نیستند و پس از گذشت چند روز به طور کامل برطرف خواهند شد.
مطلب مشابه: جذاب شدن خانم ها؛ ترفندهایی که باعث می شود خانم ها جذاب و زیبا شوند
سوزش و خارش پوست
همه روشهای لایه برداری ممکن است با سوزش و خارش همراه باشند. در روش پیلینگ نیز احتمال روبرو شدن با این عوارض وجود دارد. در این زمان بهتر است به پوست خود دست نزنید تا به طور طبیعی روند بهبودی را طی کند. سوزش و خارش ناشی از پیلینگ پس از چند روز برطرف خواهند شد؛ اما اگر این مشکل برای زمانی طولانی باقی ماند، هر چه سریع تر به پزشک خود مراجعه کنید.
عفونت
در روش پیلینگ شیمیایی به دلیل استفاده از مواد شیمیایی، احتمال ایجاد عفونت به میزان زیادی وجود دارد. در حقیقت این ترکیبات شیمیایی می توانند ویروس و باکتری ایجاد کنند و منجر به عفونت پوست شوند. برخی از افراد نیز پس از انجام پیلینگ، مشکلاتی مانند تبخال را تجربه کرده اند.
آسیب به قلب، کلیه و کبد
شاید برایتان سوال شود که لایه برداری چه ارتباطی با مشکلات قلب، کلیه و کبد دارد. خود پیلینگ و لایه برداری آسیبی به ارگان های داخلی نمی رسانند، اما مواد به کار رفته در این روش ها می توانند مشکلات داخلی را برای فرد ایجاد کنند. یکی از موادی که در روش facial peeling مورد استفاده قرار میگیرد، اسید کربولیک (فنول) است. بر اساس تحقیقات، این ماده میتواند عضله قلب را تحت تاثیر قرار دهد و باعث کار کردن نامنظم قلب شود. علاوه بر این، استفاده بیرویه از فنول آسیب زیادی به کلیه و کبد وارد می کند. اگر قصد انجام پیلینگ را دارید، بهتر است با در نظر گرفتن معایب آن و سنجش تمامی جوانب تصمیم گیری کنید.
بایدها و نبایدهای پیلینگ صورت
زمانی که برای انجام پیلینگ اقدام میکنید باید به نکات مهمی توجه کنید تا تاثیر آن را به حداکثر برسانید و از بروز عوارض آن جلوگیری کنید. در ادامه با ما همراه باشید تا به بایدها و نبایدهای پیلینگ صورت اشاره کنیم.
پیلینگ صورت را در صبح انجام دهید
یکی از نکات مهمی که می تواند بر روی نتیجه پیلینگ تاثیرگذار باشد، زمان انجام آن است. این مسئله جزو مهم ترین سوالاتی است که ذهن اکثر افراد را به خود مشغول کرده است. بهتر است لایه برداری را در صبح انجام دهید؛ چرا که سلول های پوست با گذشت زمان و در هنگام شب می توانند دچار مردگی شوند. زمانی که صبح برای پیلینگ اقدام کنید، تمامی سلول های مرده با سلول های جدید جایگزین خواهند شد و پوست، شادابی و طراوت بیشتری پیدا می کند.
لایه برداری زیاد باعث آسیب به پوست می شود
تعداد لایه برداری یکی از اصلی ترین نکات در زمان انجام پیلینگ صورت است. اگر پوست شما چرب و مستعد جوش است، لایهبرداری زیاد می تواند نتیجه عکس داشته باشد و فعالیت غدد چربی را افزایش دهد. در این زمان پوست چرب تر می شود و فرد درگیر جوش و آکنه بیشتری می گردد. بهتر است لایه برداری نهایتا دو بار در هفته انجام شود.
آرایش خود را پاک کنید
پیلینگ به هیچ عنوان نباید با آرایش همراه باشد و قبل از انجام آن باید برای پاک کردن آرایش اقدام کنید. اگر آرایش بر روی صورت شما باشد و لایهبرداری انجام شود، منافذ پوست درگیر محصولات آرایشی می شوند و احتمال ایجاد جوش و آکنه را افزایش می دهند. به همین دلیل بهتر است تا چندین ساعت قبل و بعد از لایهبرداری، از هیچ محصول آرایشی استفاده نکنید. پس از انجام پیلینگ باید از یک کرم مرطوب کننده مناسب استفاده کنید تا ریکاوری پوست سریع تر انجام شود.
پیلینگ صورت را بر اساس نوع پوست خود انتخاب کنید
همانطور که گفته شد لایه برداری دارای انواع مختلفی است و شما باید مناسب ترین روش را انتخاب کنید. اگر چه همه روش های لایه برداری می توانند سلول های مرده را از بین ببرند و پوست را شفاف و زیبا کنند؛ اما تفاوت های زیادی بین آنها وجود دارد. در صورتی که روش مناسبی را برای لایه برداری پوست خود انتخاب نکنید، پوستتان متحمل آسیب های فراوانی خواهد شد.
از کرم ضدآفتاب استفاده نمایید
پس از انجام پیلینگ، استفاده از کرم ضدآفتاب را فراموش نکنید. پیلینگ باعث می شود که پوست برای مدتی دچار حساسیت بالایی نسبت به اشعه فرابنفش شود؛ به همین دلیل پیشنهاد می شود تا چند روز پس از انجام این روش از کرم ضدآفتاب مناسب با پوستتان استفاده کنید.
پوست را تحریک نکنید
اگر در حین لایه برداری متوجه تحریک شدن، پوسته پوسته و قرمزی پوست خود شدید، هر چه سریع تر آن را متوقف نمایید. حداقل یک هفته دست نگه دارید؛ سپس مجددا لایه برداری را انجام دهید.
پس از انجام پیلینگ شیمیایی سریعا پوست را نشویید
زمانی که پیلینگ شیمیایی انجام دادید، تا ۱۵ الی ۳۰ دقیقه پوست را نشویید. باید منتظر بمانید تا مواد به طور کامل جذب پوست شوند. با این کار، تمامی سلول های مرده از بین می روند و پوست بازسازی خواهد شد.
مطلب مشابه: چگونه لکه های پوستی را با روش های خانگی درمان کنیم؟؛ درمان فوری لکه های پوستی
هزینه پیلینگ صورت
سوالی که بسیاری از افراد در زمان آشنایی با پیلینگ صورت می پرسند، هزینه آن است. در حقیقت هزینه ثابتی نمی توان برای انجام این فرآیند در نظر گرفت؛ چرا که هزینه آن به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد که عبارتند از:
نوع مواد مورد استفادهمکان کلینیکنوع تجهیزات و لوازممراقبتهای قبل از عملیات
پیلینگ صورت را میتوانید در منزل نیز انجام دهید و با این کار هزینه کمتری متحمل خواهید شد. البته بهتر است این کار در کلینیک ها و توسط افراد متخصص انجام شود تا هیچگونه آسیبی به پوست وارد نشود.
پیلینگ صورت، معجزه زیبایی
پوست صورت با بالا رفتن سن دچار پیری، لکه، چین و چروک و … می شود و این مشکلات به دلیل عوامل ژنتیکی، سیگار کشیدن یا قرارگیری در معرض خورشید به وجود می آیند. در واقع این مشکلات به دلیل تغییر در لایه های پوست، کاهش کلاژن سازی و تضعیف ساختارهای نگهدارنده پوست اتفاق می افتند. اگر چه میتوان با کمک کرم های موضعی، داروها و رژیم غذایی سالم، روند پیری پوست را به تعویق انداخت؛ اما بروز آن غیرقابل اجتناب است. افرادی که دچار این مشکلات هستند می توانند از روش های مختلف مانند پیلینگ و لایه برداری برای زیبایی و جوانسازی پوست استفاده کنند. پیلینگ صورت دارای انواع مختلفی است که شما بر حسب نوع پوست خود می توانید بهترین مورد را انتخاب و اعمال کنید.
مطلب مشابه: آبرسانی به پوست (روش های مختلف آبرسانی به پوست)