امروزه با پیشرفت جوامع بشری بیماری ها هم پیشرفت زیادی کرده اند و یکی از راه های نجات انسان از بیماری های مختلف شناخت کامل طبیعت و آشنایی با خواص گیاهان و میوه ها است.
از مهمترین میوه هایی که در قرآن از آنها نام برده شده است می توانیم به انجیر و زیتون اشاره کنیم که به تازگی یک گروه تحقیقات ژاپنی پی به خواص فوق العاده مصرف یک عدد انجیر و هفت عدد زیتون شده است.
پس از اینکه یکی از قرآن پژوهان مصری اعلام کرد که خداوند در قرآن به انجیر و زیتون قسم خورده است و نام انجیر یک بار و نام زیتون هفت بار در قرآن آمده است ، رییس این گروه مسلمان شد.
خواص شلیل و مضرات آن
طبیعت شلیل سرد و تر می باشد. شلیل حاوی مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و ترکیبات فنلی، ویتامین A، ویتامین B1، ویتامین B2، ویتامین B3، اسید پانتوتنیک، ویتامین B6، فولات، ویتامین C، ویتامین E، ویتامین K، پتاسیم، فسفر، منیزیم، آهن ، روی و کلسیم می باشد. از شلیل برای تهیه کمپوت، مربا، لواشک، کیک و تارت شلیل، ترشی شلیل و انواع اسموتی، شیک، سالاد و ماست میوه ای استفاده می شود. شلیل یکی از میوه های تابستانی بومی آسیاست که گفته می شود از ۲۰۰۰ سال قبل در کشور چین استفاده شده است، آمریکا، چین و اسپانیا بزرگترین تولید کنندگان شلیل در جهان هستند.یک عدد شلیل کوچک تقریبا ۵۷ کالری و ۱٫۲ گرم پروتئین دارد. انیسون(بادیان رومی) ، زنیان، زیره، روغن زیتون و عسل مصلح و بهبود دهنده خواص و مزاج شلیل هستند.
ارزش غذایی ۱۰۰ گرم شلیل به شرح زیر است. کالری ۴۴ کربوهیدرات ۱۰٫۵۵ گرم پروتئین ۱٫۰۶ گرم چربی کل ۰٫۳۲ گرم کلسترول ۰ میلیگرم فیبر غذایی ۱٫۷ گرم فولات ۵ میلیگرم نیاسین ۱٫۱۲۵ میلیگرم پتانتوتنیک اسید ۰٫۱۸۵ میلیگرم پیریدوکسین ۰٫۰۲۵ میلیگرم ریبوفلاوین ۰٫۰۲۷ میلیگرم تیامین ۰٫۰۳۴ میلیگرم ویتامین A ۳۳۲ واحد بینالملی (IU) ویتامین C ۵٫۴ میلی گرم ویتامین E ۰٫۷۷ میلیگرم ویتامین K ۲٫۲ میکروگرم سدیم ۰ میلیگرم پتاسیم ۲۰۱ میلیگرم کلسیم ۶ میلیگرم مس ۰٫۰۸۶ میلیگرم آهن ۰٫۲۸ میلیگرم منیزیم ۹ میلیگرم منگنز ۰٫۵۴ میلیگرم فسفر ۰٫۰۸۶ میلیگرم روی (زینک) ۰٫۱۷ میلیگرم لوتئین_زیگزانتین ۱۳۰ میکروگرم کاروتن B ۱۵۰ میکروگرم .علاوه بر این یک فنجان شلیل خرد شده حاوی ۱۵ گرم از کربوهیدرات بوده که ۲٫۴ گرم آن فیبر غذایی است.
خواص شلیل واقعا شگفت انگیز هستند. شلیل میوهی خوش طعم و مزهی درختی بومی شمال غربی چین است. در سال ۲۰۱۴، چین تنها ۵۸ درصد از هلو و شلیل جهان را تولید کرد. و در سال گذشته، اسپانیا بیش از ۳۹ درصد حجم صادرات جهانی را به خود اختصاص داد. این میوه در زبان چینی یو تائو و در زبان اسپانیایی نکتارینا نامیده میشود. شلیل دقیقا مانند هلو و آلو متعلق به خانوادهی گلسرخیان است. گل شلیل در اوایل بهار و حتی قبل از برگهای این درخت رشد میکند. آنها حدود ۳ سانتی متر قطر و معمولا پنج گلبرگ دارند و به رنگ صورتی هستند.در قسمت غربی جهان، فصل این میوه معمولا در ماه ژوئن آغاز میشود. در کشورهای شرقی، به ویژه هند، فصل اوج شلیل از اوایل ماه آوریل تا اواخر ماه ژوئن است.
شلیل منبع عالی بتاکاروتن، ویتامین C و لوتئین است- موادی مغذی که مزایای فراوانی دارند. این میوه سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند، از قوهی بینایی محافظت میکند و از بیماریهای مرگبار متعددی جلوگیری میکند. شلیل همچنین به بهبود سلامت پوست کمک میکند. شلیل فیبر فراوانی نیز دارد. و نیازی نیست که در مورد عالی بودن فیبر برای بدن چیزی بگوییم. این ماده به فرایند هضم کمک میکند و با چند بیماری شکمی، از جمله سرطان معده و رودهی بزرگ مبارزه میکند. و پتاسیم موجود در آن سطح فشار خون را در حد متعادل نگه میدارد. این میوه کمکالری است و شاخص گلیسمی پایینی دارد. این بدان معنا است که میتواند یک مادهی خوراکی ایدهآل برای دیابتیها نیز باشد. حاوی مس است که سطح انرژی شما را افزایش میدهد و به شما کمک میکند تا ساعتها فعال بمانید.
شلیل به نوعی از خانواده هلو محسوب می شود. در واقع هلوی بدون کرک نیز خوانده می شود و طعمی مطبوع و شیرین تر از هلو دارد مهد پیدایش شلیل قاره آسیا می باشد و بهترین نوع شلیل نیز در ایران یافت می شود. شلیل دارای انواع بسیار زیادی می باشد که البته تنها از نظر اندازه، شک
ل، طعم، بافت و رنگ با یکدیگر تفاوت دارند شلیل میوه ای غنی از انواع ویتامین های A و C و حاوی کلسیم، آهن، پروتئین و قند می باشد. این میوه دارای کالری پایین، فاقد چربی، سرشار از آهن و سدیم است
این میوه در پیش گیری از بروز بیماری های مزمن نظیر سرطان، دیابت و بیماری های قلبی عروقی موثر است. ویتامین C موجود در آن برای سلامتی پوست، دندان و استخوان مفید است. بتاکاروتین موجود در شلیل که خاصیت آنتی اکسیدان بالایی دارد با ارتقای سطح سیستم دفاعی بدن از بروز بسیاری از بیماری ها جلوگیری می کند. فیبر موجود در آن باعث کاهش چربی های مضر خون می شود. شلیل منبع غنی ویتامینهای A و C و نیز منبع خوبی از پتاسیم است و میتواند آب مورد نیاز بدن را تأمین کند. از این رو بهترین میوه برای افراد گرمازده است. ویتامین C موجود در شلیل اثرات مفید در سلامت پوست، دندان واستخوان دارد. این میوه دارای نیاسین یا ویتامین B3 نیز هست.
شلیل خشک شده حاوی مقادیر بالای بتا کاروتن است که برای حفظ سلامت پوست مفید بوده و چشم ها را در برابر عفونت محافظت می کند. مقادیر بالای ویتامین C موجود در شلیل خشک باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و برای پیشگیری از سرماخوردگی مفید می باشد. فیبر موجود در شلیل خشک باعث کاهش اشتها و تقویت دستگاه گوارش شده و به لاغری و کاهش وزن کمک می کند. مقادیر بالای پتاسیم موجود در شلیل خشک شده برای درمان فشار خون بالا و حفظ سلامت قلب مفید می باشد.
دو ساعت پیش و پس از این میوه نوشیدنی یا غذای آبکی مصرف نشود و تا جایی که ممکن است جایگزین یک وعده غذا شود یا بعنوان یک میانوعده غذایی مصرف گردد. سرفه را تسکین میدهد. مواد طبیعی موجود در آن با التهاب مبارزه میکنند و به مبارزه با چاقی کمک میکنند. سطح فشار خون را تنظیم میکند. برای رماتیسم مفید است. برای ورم پروستات از کمپوت آن استفاده کنید. کسانی که ادرار آن ها قطره قطره میآید نیم ساعت بعد از غذا استفاده نمایند. شلیل میوه ای کم کالری و به طور طبیعی فاقد چربی است. منبع غنی ویتامین A، بتاکاروتین و پتاسیم است.
شلیل ممکن است در برخی افراد باعث ایجاد واکنش های آلرژیک خفیف شود که با خارش در دهان و گلو و تورم پلک ها، لب ها و صورت مشخص می شود. مصرف شلیل ممکن است باعث تشدید علائم بیماری در افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر شود. هسته شلیل حاوی مقادیر کمی سیانید است و زیاده روی در مصرف آن می تواند باعث ایجاد مسمومیت با سیانید شود.شلیل به دلیل واکنشهای آلرژیک خفیفی که در بدن ایجاد میکند مکن است باعث ایجاد خارش در دهان و گلو شود که در نتیجه تورم پلکها و لبها را به دنبال دارد.زیاده روی در مصرف موجب بیش فعالی در کودکان می شود میوه شلیل آلرژی زا می باشد و مصرف آن در افرادی که آلرژی دارند بهتر است با احتیاط همراه باشد. هسته میوه شلیل به سبب خاصیت سمی که دارد توصیه نمی گردد.شلیل احتمالا با آفت کش ها آلوده می شود و به دلیل عوارضی که آفت کش ها دارند بهتر است زنان در دوران بارداری و شیردهی در مصرف آن احتیاط کنند.شلیل را به عنوان یک میوهی دارای قند بالا معرفی میکنند که میتواند برای افراد دیابتی مضر باشد.با وجود خواص این میوه مصرف بیش از حد شلیل برای کلیه مناسب نیست.
آشنایی با دیگر خواص شلیل
برای اینکه شما سروران گرامی با دیگر خواص شلیل آشنا شوید این بخش را برای شما تهیه نموده ایم.
آشنایی با خواص شلیل
شلیل که به نام نکتارین یا هلوی بدون کرک هم شناخته می شود، گونه ای از هلو با ژن مغلوب است که میوه های بدون کرک تولید میکند. شلیل شفترنگ که به نام شلیل شبرنگ شناخته می شود، شلیل انجیری، سفید و قرمز، شمس، مغان و رد گلد انواع مختلف میوه شلیل هستند.شلیل نوعی میوه هم خانواده هلو است و به همین دلیل با نام هلوی بدون کرک هم شناخته می شود. شلیل به همراه میوه های مثل گلابی ، سیب ، ازگیل ، آلو ، زردآلو ، گوجه سبز ، به و بادام درختی در راسته گلسرخیان دسته بندی می شود.
شلیل هم مانند هلو به احتمال زیاد قدمتی ۲۰۰۰ ساله دارد و بومی کشور چین است. و این میوه به طور گستردهای در ایران باستان، رم و یونان کشت میشد.این میوهی خوشمزه در اوایل قرن بیستم جای خود را در انگلیس پیدا کرد و اسپانیا آن را به آمریکا معرفی کرد.این میوه در قرن بیستم پیش از میلاد در نوشتههای چینی ذکر شدهاست و در هند اولین هلو (یا شلیل) در سال ۱۷۰۰ پیش از میلاد پدیدار شد.
شلیل در چند نوع بسیار جذاب موجود است. چند مورد از محبوبترین آنها عبارتند از: شلیل گوشت زرد و شلیل گوشت سفید – که هر دو گونه یک پوست صاف و قرمز تیره دارند. آنها طعم قویتری نسبت به هلو دارند. اما در مقام مقایسه، شلیل سفید شیرینتر از شلیل زرد و کمتر اسیدی است. شلیلهای هسته چسب – که در آنها گوشت میوه به هسته چسبیده است. شلیل هسته جدا و شلیل نیمه هستهچسب – گوشت شلیل هسته جدا به هسته متصل نیست، و در شلیل نیمه هستهچسب، هسته به بحشهایی از گوشت میوه متصل است. بنابراین، میتوان گفت خوردن شلیل هسته جدا از همهی انواع دیگر آن راحتتر است و کثیفی کمتری به بار میآورد.
خواص شلیل برای بهبود ریزش مو
مواد مغذی موجود در شلیل باعث تقویت پوست مو شده و ریشه مو را تقویت میکند. شما میتوانید برای تقویت موی سر و درمان ریزش مو از شلیل استفاده کنید.
شلیل برای معده و اسهال و یبوست
مقادیر بالای فیبر موجود در شلیل به بهبود هضم غذا کمک کرده و برای درمان زخم معده و سلامتی دستگاه گوارش مفید می باشد.در این میوه فیبر به فراوانی وجود دارد که دارای خاصیت قلیایی است که به بهبود حرکات روده کمک کرده و برای درمان بیماری یبوست مؤثر است.مصرف شلیل در برخی موارد باعث بروز واکنش های آلرژیک مانند خارش دهان و گلو، تورم لب ها، پلک و صورت، تهوع، اسهال، درد معده و آبریزش بینی می شود.
هم شلیل و هم هلو سرشار از ویتامین ها و آنتی اکسیدان های ضروری هستند. آنها همچنین PH بالایی دارند، از اینرو در صورت داشتن رفلاکس اسید معده، آنها را قابل تحمل می کند. بهتر است که در صورت امکان، هر دو آنها را از نوع ارگانیک تهیه کرد.شلیل باعث نفخ معده هم می شود.
خواص شلیل برای درمان کم خونی
آهن موجود در این میوه باعث تولید گلبولهای قرمز خون شده و همچنین ویتامین سی موجود در این میوه به افزایش جذب آهن در بدن کمک میکند.
برای جلوگیری از بیماری کمخونی بهتر است شلیل را بهصورت روزانه مصرف کنید.
شلیل برای سلامت چشم
مطالعات انجامشده نشان میدهد بتاکاروتن و لوتئین موجود در این میوه برای تقویت بینایی مفید بوده و به درمان بسیاری از بیماریهای چشمی مانند آب مروارید و دژنراسیون ماکولا موثر است.
خواص شلیل برای قوای جنسی مردان
شلیل یکی از میوههای تقویتکننده میل جنسی بوده و باعث افزایش تولید اسپرم در مردان می شود.
شلیل برای سلامت قلب
این میوه برای قلب بسیار مفید است، به دلیل وجود فیبر و پتاسیم فراوان باعث پمپاژ بهتر قلبی شده و خطر بیماریهای مختلف قلبی را کاهش میدهد. فلاونوئیدهای موجود در شلیل باعث کاهش تجمع پلاکها شده و از بیماری آترواسکلروز جلوگیری می کند.
خواص شلیل خشک
شلیل خشک شده حاوی مقادیر بالای بتا کاروتن است که برای حفظ سلامت پوست مفید بوده و چشم ها را در برابر عفونت محافظت می کند. مقادیر بالای ویتامین C موجود در شلیل خشک باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و برای پیشگیری از سرماخوردگی مفید می باشد. فیبر موجود در شلیل خشک باعث کاهش اشتها و تقویت دستگاه گوارش شده و به لاغری و کاهش وزن کمک می کند. مقادیر بالای پتاسیم موجود در شلیل خشک شده برای درمان فشار خون بالا و حفظ سلامت قلب مفید می باشد.
خواص شلیل در بدنسازی
شلیل یکی از میوه های گوشتی با محتوای بیشتر ویتامین B3 است. این ویتامین در متابولیسم مواد مغذی شرکت می کند و باعث تخریب کلسترول می شود و بنابراین به کاهش سطح آن در خون کمک می کند. شلیل مملو از مواد مغذی مانند فیبر و آنتی اکسیدان است. شلیل منبع عالی از بتا کاروتن،پتاسیم ویتامین ث و مواد مغذی دیگر است که برای بدن مفید هستند.
بهترین زمان برای خوردن میوه، بلافاصله بعد از بیدار شدن است. هنگامیکه شما خواب هستید، کبدتان، برای تامین گلوکز مورد نیاز مغز در طول بی غذایی شب گذشته، گلیکوژن خود را میسوزاند. هنگامیکه سطوح گلیکوژن کبد شروع به پایین آمدن میکند، یک سیگنال به مغز فرستاده میشود تا تجزیه پروتئین عضله را برای تبدیل اسیدهای آمینه به گلوکز مورد نیاز مغز، آغاز کند. هنگامیکه صبح از خواب بیدار میشوید، یک ماشین عضله سوزی هستید! در این زمان از روز، نیازی نیست که نگران تبدیل فروکتوز به چربی باشید، بنابراین میوه بخورید. این فروکتوز برای بالا بردن سطوح گلیکوژن کبد و خاموش کردن سیگنال سوزاندن پروئین عضله، مورد استفاده قرار میگیرد.
خواص شلیل و هلو
تفاوت هلو و شلیل فقط فیزیکی است. یکی از تفاوتهای اصلی فیزیکی آنها این است که هلو دارای پوست پرزدار است در حالیکه شلیل پوست بسیار نرمتر و صافتری دارد. همچنین، شلیل کوچکتر، سفتتر و معطرتر است.بتا کاروتن و ویتامین C آنتیاکسیدانهایی قوی هستند که سیستم ایمنی بدن را تقویت میکنند و از بروز بیماریهای کشنده جلوگیری میکنند.لوتئین میتواند خطر ابتلا به آب مروارید و دژنراسیون ماکولا (تباهی لکهی زرد) مرتبط با سن را کاهش دهد. یک شلیل حاوی حدود ۱۵۰ میکروگرم لوتئین است.
و از سوی دیگر، آیا ما در مورد میزان کالری شلیل صحبت کردیم؟ یک شلیل چند کالری دارد؟ خوب، یک شلیل کوچک فقط حدود ۵۷ کالری و ۱.۲ گرم پروتئین دارد.اگر بخواهیم در مورد کربوهیدراتهای موجود در این میوه صحبت کنیم، باید بگوییم که یک فنجان شلیل خردشده حاوی ۱۵ گرم مواد مغذی است که ۲.۴ گرم آن به صورت فیبر غذایی است.آه صبر کنید، ویتامینها و مواد معدنی دیگری نیز وجود دارد! یک فنجان شلیل خردشده حاوی ۹ میلیگرم کلسیم، ۱۳ میلیگرم منیزیم و ۲۸۵ میلیگرم پتاسیم است. و این ۳ مادهی معدنی به طور هماهنگ به نفع سلامت استخوانها عمل میکنند.