تاریخ و تمدن

روز جهانی مبارزه با مواد مخدر 6 تیر ( دلیل ناگذاری/ تاریخچه و پیامک این روز)

مواد مخدر یکی از معضل‌های اجتماعی است که همواره مبارزه با آن نیازمند تلاش‌های فراوان است. در این بخش از سایت ادبی هم نگاران قصد داریم درباره 6 تیر بنویسیم. روزی که به نام مبارزه با مواد مخدر نامگذاری شده و تمامی جهانیان سعی می‌کنند در این روز اطلاع رسانی‌های لازمه را انجام دهند. با هم نگاران همراه شوید.

فهرست موضوعات این مطلب

تاریخ دقیق روز جهانی مبارزه با مواد مخدردلیل و تاریخ نامگذاری این روزبندنامه‌های مبارزه با مواد مخدرمراسم روز جهانی مبارزه با مواد مخدرتاریخچه مواد مخدر در جهانتاریخچه مواد مخدر در ایرانمضرات مواد مخدر در بدنمراحل ترک مواد مخدر در روزهای اولیه ترکمراحل ترک مواد مخدر در برنامه بلند مدتپیام روز جهانی مبارزه با مواد مخدرتاریخ دقیق روز جهانی مبارزه با مواد مخدر

26 ژوئن مصادف با 6 تیر سال 1403 از سوی سازمان ملل متحد به نام روز جهانی مبارزه با مواد مخدر نامگذاری شده است.

دلیل و تاریخ نامگذاری این روز

در تاریخ 17 تا 26 ژوئن سال 1987 کنفرانس بین‌المللی مبارزه با اعتیاد و قاچاق مواد مخدر توسط مجمع عمومی سازمان ملل متحد، در شهر وین تشکیل شد.

کشورهای شرکت کننده در این کنفرانس سندی به نام C.M.O را تصویب کردند که خط مشی همه جانبه اقدامات لازم جهت کنترل مواد مخدر را از سوی کشورهای شرکت کننده مشخص می‌کرد و این کشورها را متعهد کرد تا فعالیت‌های بین‌المللی در زمینه مبارزه با قاچاق مواد مخدر را به طور جدی انجام دهند.

این سند در چهار فصل تنظیم شد و در آن حدود 35 مورد از اقدامات عملی در زمینه مبارزه با مواد مخدر، جلوگیری از قاچاق مواد مخدر و کنترل اعتیاد در جوامع ذکر شد.

این روز با هدف کنترل مواد مخدر و ابراز عزم سیاسی ملت‌ها در امر مبارزه با آن، تقویت همکاری و اقدام جهانی در خصوص مبارزه با قاچاق مواد مخدر و آشنایی قشر جوان با آسیب‌های اعتیاد به نام روز جهانی مبارزه با مواد مخدر نامگذاری شد.

بندنامه‌های مبارزه با مواد مخدر

این موارد شامل ارزیابی میزان مصرف، ریشه کنی مزارع غیر مجاز خشخاش، نقش رسانه‌ها در بازگشت معتادان به دامن اجتماع و معالجه آنان، نابودی شبکه‌های عمده قاچاق مواد مخدر، پیشگیری از طریق آموزش، همکاری‌های حقوقی کشورها است.

از آنجا که این سند در روز 26 ژوئن برابر با با کسب اکثریت آرا کشورهای شرکت کننده در کنفرانس تصویب شد، این روز را به نام روز جهانی مبارزه با مواد مخدر نامگذاری کردند.

مراسم روز جهانی مبارزه با مواد مخدر

در سالروز جهانی مبارزه با مواد مخدر در تمامی جوامع بین‌المللی مراسم‌های مختلفی با هدف مبارزه با مواد مخدر و پیشگیری از اعتیاد، درمان افراد گرفتار شده به بیماری اعتیاد و توانمند سازی و نگهداری افراد بهبود یافته برگزار می‌شود.

در ایران نیز این مراسم هر ساله با عنوان «مبارزه، ایثار و شهادت» و با حضور مسئولان سازمان‌های فعال در عرصه کنترل مواد مخدر، نمایندگان آژانس‌های سازمان ملل متحد و جوامع بین‌الملل برپا می‌شود.

تاریخچه مواد مخدر در جهان

برخی اسناد موجود حاکی از آن است که حدود 4000 سال پیش از میلاد بشر با مواد مخدر آشنا شده است. « لین» دانشمند اهل روم بود که برای اولین بار شیره غلیظ خشخاش را به نام اپیوم عرضه کرد. اپیوم به معنی شیره و از ریشه “OPOS ” است که از کلمه ” AHIPENA ” گرفته شده و بنا به تلفظ‌های دیگر ” اٌفیون ” یا ” هپیون ” نیز خوانده می‌شود.‌

تاریخچه مواد مخدر در ایران

مصرف مواد مخدر در ایران از دوره صفویان و با رواج یافتن کشت خشخاش گسترش یافت. تا زمان پادشاهی شاه طهماسب، مصرف بنگ (شاه‌دانه)، تریاک و حشیش در ایران به‌عنوان یک هنجار پذیرفته شده بود و در میان مردم، در قهوه‌خانه‌ها و در دربار پادشاهی صفوی رواج داشت. پس از شاه طهماسب، شاه عباس بزرگ دست به اقداماتی برای محدود کردن مصرف تریاک در ایران زد. او در سال 1005 هجری قمری (976 خورشیدی) فرمان ترک تریاک را صادر کرد. با این وجود کشت خشخاش در آن زمان هم در ایران ادامه یافت.

در دوره قاجاریان تولید و مصرف مواد مخدر در ایران افزایش یافت و حکومت هم از آن حمایت می‌کرد.

کشت خشخاش در 18 استان ایران انجام می‌شد و هفت نوع تریاک در ایران وجود داشت. در زمان ناصرالدین‌شاه قاجار، اعتیاد به‌عنوان یک پدیده در ایران وجود داشت. در همان زمان صادرات تریاک یکی از منابع درآمدهای ارزی ایران بود.

در دوره صفوی تریاک، بیشتر به صورت خوراکی مصرف می‌شد و تریاک‌کِشی به شیوه امروزی در دوره قاجار شکل گرفته‌است.

پس از پیروزی جنبش مشروطه ایران در سال 1324 قمری (1285 خورشیدی)، حکومت ایران برای مبارزه با مواد مخدر، زیر فشارهای داخلی و خارجی قرار گرفت.

در نتیجه «قانون تحدید تریاک» به تصویب مجلس شورای ملی رسید. ولی به دلیل وابستگی حکومت به درآمدهای ناشی از فروش مواد مخدر، مبارزه با مواد مخدر با جدیت انجام نمی‌شد.

پس از انقلاب 1357 ایران، قوانین کیفری برای مبارزه با مواد مخدر تصویب و کشت خشخاش در ایران متوقف شد.

قانون کنونی برخورد با مواد مخدر در سال 1367 در و 45 ماده تصویب شد. هم‌اکنون قاچاق مواد مخدر در ایران، می‌تواند منجر به اعدام شود.

حدود 70 درصد اعدام‌ها در ایران مربوط به جرایم مواد مخدر است. اما با توجه به شکست سیاست تشدید مجازات، برای کاهش مجازات به کمتر از اعدام، در 25 تیر 1396 افزودن یک ماده به قانون کنونی تصویب شد.

همچنین بحث‌هایی برای توزیع مواد مخدر رقیق شده مانند متادون از سوی دولت مطرح شده‌است.

مضرات مواد مخدر در بدنبد هیکلی: بسته به داروی مخدر مصرفی، وزن فرد معتاد ممکن است طی زمان کوتاهی به طور غیرطبیعی افزایش و یا کاهش پیدا کند. پس چاقی و لاغری در طی مدت کوتاه، از اثرات مضر مصرف مواد مخدر می باشدکثیفی و آشفتگی: یکی دیگر از تاثیرات مضری که مصرف مواد مخدر روی بدن فرد دارد، اثرات آن روی بهداشت و نظافت شخصی می باشد . فرد معتاد، آدمی کثیف و آشفته می باشد.بیماری های دهان و دندان: بیماری های لثه به صورت خفیف یا شدید، در معتادان به مواد مخدر وجود دارد. این افراد معمولا لثه هایی قرمز رنگ دارند که با خونریزی همراه است.عفونت دستگاه تنفسی فوقانی: بروز عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی از بارزترین اثرات مضر مصرف مواد مخدر می باشد.اختلالات پوستی: پوست افراد معتاد به مواد مخدر، به رنگ قرمز متمایل می شود. با مصرف مواد مخدر، ضربان قلب و فشار خون افزایش پیدا می کند و سرخرگ ها و سیاهرگ های بدن را تحت تاثیر قرار می دهد و می تواند پوست آنها را لکه دار کند.اختلالات عصبی و شناختی: مواد مخدر به محض ورود به بدن، روی سیستم عصبی تاثیر می گذارد. مصرف مواد مخدر می تواند حافظه و میزان توجه فرد و توانایی استدلال و برهان او را به طور کامل و یا نسبی مختل کند؛ مثلا قدرت تصمیم گیری او را در شرایط بحرانی کاهش و یا کلا از بین ببرد. با افزایش مصرف، شدت این تاثیرات بر بدن بیشتر می شود و فرد ناتوان تر از گذشته می شود.اختلالات خواب و هذیان گویی: یکی از تاثیرات مضر مصرف مواد مخدر بر روی سیستم عصبی، اختلالات خواب می باشد. طی این تاثیر، فرد به مرور بی خواب می شود و شروع به هذیان گویی می کند.مراحل ترک مواد مخدر در روزهای اولیه ترک

اغلب معتادان در روزهای اولیه ترک اعتیاد دچار ترس و وحشت شده و دچار بی‌قراری می‌شوند. توصیه می‌شود جهت غلبه بر حالات و بیقراری‌های عذاب‌آور جسمی و روانی در روزهای اول بهبودی این اقدامات انجام شود:

پذیرش بیماری اعتیادتحمل کردن عوارض خماریسازش کردن با نوسانات اخلاقیمبارزه با افکاراعتماد کردن به فرایند بهبودیمراحل ترک مواد مخدر در برنامه بلند مدتاقرار به اینکه یک معتاد توانایی کنترل اعتیاد و اجبار به مصرف خود را نداردباور اینکه تنها یک نیروی برتر می‌تواند توانایی لازم را برای آن‌ها فراهم کندمرور خطاهای گذشته به کمک یک راهنما یا یک عضو با تجربهجبران خسارت اشتباهات گذشتهیادگیری روش زندگی جدید با استفاده از الگوهای رفتاری جدیدکمک به معتادان در حال عذاب دیگر که از همان اعتیاد و اجبار به مصرف رنج می‌کشندپیام روز جهانی مبارزه با مواد مخدر

آموزش كنترل عصبانيت، توانايي رد تعارف و نه گفتن، كنترل وسوسه و تشخيص وضعيت‌هاي پرخطر از مواردی است که می‌تواند از فرزندان شما در مقابل مواد مخدر محافظت کند.

6تیرماه روز جهانی مبارزه با مواد مخدر

به فرزندانتان بگوييد دوستشان داريد و از اينكه ممكن است مواد مخدر يا روانگردان‌ها را مصرف كنند، نگرانيد. از فرزندانتان بخواهيد در حل مشكلات به شما كمك كنند و به حرف‌هاى آن‌ها گوش دهيد.

روز جهانی مبارزه با مواد مخدر، فرصتی برای آموزش صحیح

نوجوانان به دلیل ویژگی‌های نوجوانی بیشتر در معرض آسیب هستند، نوجوانان نسبت به دنیا اطراف خود و تجربیات جدید کنجکاوترند. رابطه خوب والدین با فرزند نوجوان، بزرگترین مانع در برابر اعتیاد است.

روز جهانی مبارزه با مواد مخدر گرامی باد.

نوجوانان پویا و جستجوگر به هرجا سرک می‌کشند، اگر در مسیر راه‌هایی گشوده شوند که لذت و بی‌خبری در آنها وجود داشته باشند ممکن است دچار غول اعتیاد شوند.

6تیر، روز مبارزه با مخدر

در دسترس بودن مواد مخدر یکی از اصلی‌ترین دلایل گسترش اعتیاد است. اغلب نوجوانان معتاد ادعا می‌کنند که ظرف چند دقیقه می‌توانند مواد مخدر تهیه کنند.

در 6 تیر، روز جهانی مبارزه با مواد مخدر، آسیب‌های آن را به فرزندان خود آموزش دهیم.

مطالعات نشان می‌دهد اگر دوست نزدیک فرزند شما مواد مخدر مصرف کند، او نیز به احتمال بالا به سمت مصرف کشیده خواهد شد.

6 تیرماه، روز جهانی مبارزه با مواد مخدر گرامی باد.

مصرف مواد و اعتياد در حال گسترش است و در حالي كه در گذشته مصرف مواد به طبقه سني و اجتماعي خاصي محدود مي‌شد، در حال حاضر، از پراكندگي قابل توجهي برخوردار است.

6تیرماه، روز جهانی مبارزه با مواد مخدر

مصرف مواد بر تمام بخش‌هاي يك جامعه تاثير مخرب مي‌گذارد؛ ولي بيش از هر چيز آينده جوانان را مورد تهديد قرار مي‌دهد.

۲۶ ژوئن روز مبارزه با مواد مخدر گرامی باد.

جالب است بدانید بروز عفونت‌های كبدي، عفونت‌های پوستي، آبسه و بیماری قلبي در بين معتادان بسیار شايع‌تر است.

6 تیرماه، روز مبارزه با مواد مخدر را گرامی می‌داریم.

 بيش از 90 درصد از معتادان، سابقه مصرف سيگار و بيش از 60 درصد، سابقه مصرف الكل را ذكر مي‌كنند. اولین مصرف می‌تواند به یک اعتیاد تمام عیار ختم شود.

روز جهانی مبارزه با مواد افیونی گرامی باد.

جالب است بدانید در اغلب معتادان، فاصله مصرف اولین نخ سیگار تا اعتیاد به مواد فقط ۴ سال است!

روز جهانی مبارزه با مواد مخدر را گرامی می‌داریم.

خطرناک‌ترین دوره زندگي از نظر آغاز مواد مخدر سن نوجواني است. نوجواني زمان عبور از كودكي و ورود به بلوغ و كسب هويت مستقل است. در این دوره بیشتر مراقبت فرزندان خود باشد.

6 تیرماه، روز مبارزه با مواد مخدر گرامی باد.

نوجوانان و جوانان اغلب در موقعيت‌هایی قرار می‌گیرند كه آنان را در معرض خطر مصرف مواد قرار مي‌دهد. افزایش آگاهی پیش از این دوره از مهمترین عوامل دور ماندن از اعتیاد است.

روز جهانی مبارزه با مواد مخدر گرامی باد.

اعتیاد يك بيماري مزمن و عودكننده است و مانند انواع ديگر بيماريهاي مزمن، درمان آن نيز تدریجی است. مهمترین مسئله اراده راسخ بر ترک مواد است.

۲۶ ژوئن،‌روز جهانی مبارزه با مواد مخدر

پس از ترك مواد، جلسات مشاوره و آموزش براي تعامل سازنده فرد با اعضای خانواده بسيار كمك كننده است. برای ترک مواد حتما با یک مشاور در تماس باشید.

روز مبارزه با مواد مخدر را گرامی می‌داریم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا