در این بخش هم نگاران 5 انشا با موضوع حضرت فاطمه زهرا (س) را به صورت کامل با مقدمه، بدنه و نتیجه گیری برای پایه های مختلف تحصیلی ارائه کرده ایم.
فهرست موضوعات این مطلب
انشا ایام فاطمیه مناسب کلاس هفتمانشا درباره ایام فاطمیهانشا با موضوع حضرت زهراانشا درباره حضرت فاطمه به زبان کودکانهانشا تعریف یک حکایتانشا زندگینامه حضرت فاطمهانشا ایام فاطمیه مناسب کلاس هفتم
تو ستون استحکام عرشی بانو! این گونه بر زمین نیفت!برخیز؛ وگرنه آسمان بر زمین سقوط خواهد کرد. برخیز و چنین رنجور به دیوار تکیه نده که تمام عالم به تو اتکا دارد.برخیز! همه زخم هایت را پنهان کن تا دشمن، آرزوی پیروزی را برای خویش به گور ببرد.هنوز باید باشی. هنوز اسلام نیازمند خطبه های توست. هنوز امیرالمؤمنین علی(ع) انقلاب و غیرت فاطمی تو را پشتوانه خویش می خواهد. برخیز و با همین نیمه جان مجروح، با همین پیکر زخم خورده در کوچه های شهر جاری شو.در تمام خانه های خواب برده را با دست های عصمت خویش بکوب تا بیدارشان کنی؛ تا تنها ماندن حجت خداوند را بدانند و به پا خیزند، تا پای مال شدن وصیت و میراث رسول را سکوت نکنند.پس از تو غمگین نباید بود.اکنون که تو رفته ای، تمام دردهایت به پایان رسیده اند. اینک در جوار پیامبر خاتم نشسته ای و بی شک، غصه هایت را سر بر دامان او از یاد می بری. امّا اندوه من از بی تو ماندن است…، از تنها شدنِ حقیقت بر روی این خاک پرفریب…، از درد دل های تلنباری که پس از تو تنها قلب پرسکوت چاه، یارای شنیدنش را خواهد داشت.تو را پنهان از چشم های بخیل روزگار به خاک سپردم تا حسرت دیدار مزارت تا قیامت، دل های گنه کارشان را به آتش بکشد. تو را که ناموس حق بوده ای، دور از دست ها و چشم های نامحرم زمین دفن کردم. بگذار همه تا ابد بدانند دختر معصوم رسول خدا (ص) چنان از امت خویش در ستم بود که نخواست هیچ کس نشان مزارش را بداند. بگذار این بی نشانی، به نشانه اعتراضی ابدی در دل تاریخ جاودانه شود.اینک من برای روزهای بعد از این غمگینم؛ روزهایی که باید بی تو نفس کشید و سکوت کرد و خون دل خورد. من برای این دنیای ستم کار و در غفلت غمگینم که از این پس قرار است نشانه های خداوند را بر روی زمین، یک به یک بیازارند و بر گمراهی خویش بیفزایند. از این پس اندوه من ابدی است؛ تا آن زمان که به تو بپیوندم.شانه ای که پس از تابوت تو خسته و غمگین به خانه بازمی گردد، هیچ آرزویی جز ندیدن دنیا ندارد. دیگر دنیا با تمام فراخی اش برای من تنگ است؛ وقتی تو را در هیچ جای زمین نمی توان سراغ گرفت.دیگر هیچ کس انگار در دنیا نیست؛ وقتی بین ازدحام مردم، بانوی بهشتی من حضور ندارد.آه بانو! این کلبه محقر با تو فردوس برین بود برای من…، برای من و فرزندانی که دیگر طاقت نگاه های سوگوارشان را ندارم.وقتی که تو بودی، سفره خالی و بی رونقمان گوارا بود؛ آنچنان که گویا مائده های آسمانی برایمان پهن بود و گرسنگی را کنار این سفره بی نان، با شمیم بهشتی تو از یاد می بردیم.بانو! هنوز زمین نیازمندت بود. هنوز گرسنگان مشتاقند که در خانه تو را بکوبند و تو افطار فقیرانه خود و خانواده ات را انفاق کنی و با لب های روزه دار، از خداوند بشنوی که: «وَیُطْعِمُونَ الطّعَامَ عَلَی حُبّهِ مِسْکِیناً وَیَتِیماً وَأَسِیراً»
انشا درباره ایام فاطمیه
ایام فاطمیه، یادآور روزهایی است که اهل بیت پیامبر اسلام با غم و اندوه از دست دادن حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) روبرو شدند. این ایام فرصتی است برای تأمل و تفکر در زندگی و فضایل این بانوی بزرگوار.
بدنه:
حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) دختر پیامبر اسلام و همسر حضرت علی (علیهالسلام) بود. او در طول زندگی کوتاه خود، نمونهای از تقوا، ایثار و فداکاری بود. حضرت فاطمه (س) در زمانی زندگی میکرد که اسلام نیازمند یاری و حمایت مردان و زنان شجاعی بود که از حق و حقیقت دفاع کنند. او نه تنها در کنار پدر بزرگوارش، پیامبر اسلام (ص)، بود، بلکه پس از ایشان، در مقابل ناملایمات و ظلمهایی که به اهل بیت (ع) شد، شجاعانه ایستادگی کرد. زندگی ایشان تجلی عشق خالص به خدا و مردم بود و در حفظ دین و ارزشهای انسانی تلاش بسزایی کرد.
در ایام فاطمیه، مراسمهای سوگواری و یادبود برگزار میشود تا مردم با یادآوری رشادتها و فضایل ایشان، در زندگی خود از او پیروی کنند. ایام فاطمیه فرصتی است تا بار دیگر به اهمیت عدالت، انصاف و مبارزه برای حق بیندیشیم.
نتیجهگیری:
ایام فاطمیه نه فقط زمانی برای عزاداری، بلکه فرصتی برای بازنگری در ارزشهای اخلاقی و انسانی است که حضرت فاطمه زهرا به عنوان الگو برای ما به جا گذاشته است. با تأمل در این ایام، میتوانیم راهی برای بهبود زندگی فردی و اجتماعی خود پیدا کنیم. همچنین شیعیان به یاد مظلومیت و مصیبتهای او، به برگزاری مراسم عزاداری میپردازند. این ایام فرصتی است تا با مرور زندگی حضرت فاطمه، درسهایی از صبر، مقاومت و ایمان بیاموزیم.
انشا با موضوع حضرت زهرا
او، الگوی همه زنان عالمْ در زندگی، راز و نیاز، عبادت، اخلاق و ایمان بود. همسری مهربان و فداکار برای حضرت علی علیه السلام و مادری دل سوز و شایسته برای فرزندانش و الگویی نمونه برای همه زنان و مادران بود. او، دختر پیامبر بود و در اخلاق و عبادتْ مانندی نداشت. در هنگام ولادت با برکتش، آسمان از برکت وجود او نورْباران بود. می دانی نام آن حضرت چیست؟ آری درست حدس زدی، حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام .امروز همه دنیا عزادارند. امروز همه دل ها غمگین و پرغصه اند. امروز از چشم ها باران اشک جاری است. امروز، روزِ شهادت مظلومانه مادر اهل بیت و ائمه، حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام است؛ روزی که فرشتگان هم از این غمِ بزرگ، غمگین و گریانند. امروز سوم جمادی الثانی، و به روایتی، روز شهادت حضرت زهرا علیهاالسلام است.چند وقتی می شد که حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام در بستر بیماری افتاده بود. آن روز تلخ، حضرت فاطمه چشم هایش را باز کرد و کودکان دلبندش را نوازش نمود و وصیت های خود را به آنان فرمود، ولی خیلی زود چشم هایش را بست و برای همیشه دنیا را وداع گفت. حسن و حسین، زینب و ام کلثوم گریه می کردند و حضرت علی علیه السلام پریشان و غمگین از مسجد به خانه آمد، ولی حضرت زهرا علیهاالسلام برای همیشه از دنیا رفته بود و علی و کودکانش را تنها گذاشته بود.
انشا درباره حضرت فاطمه به زبان کودکانه
روزی که حضرت فاطمه (س) به دنیا آمد پدر ایشان یعنی حضرت محمد (ص) و مادرش یعنی حضرت خدیجه (س) بسیار خوشحال و شاد بودند.پیامبر اسم دخترشان را فاطمه گذاشتند که به معنای جدا شده از بدی ها است.در آن زمان در بین مردم عربستان دختر دار شدن خوب نبود و هر کس پسری نداشت او را مسخره می کردند و می گفتند نسل تو ادامه پیدا نمی کند.در حالی که بعد از تولد حضرت فاطمه (س) سوره کوثر به پیامبر نازل شد و این سوره در واقع جواب خداوند به افرادی بود که پیامبر را مسخره می کردند زیرا خدا به پیامبر فرمود که نسل آن ها ادامه پیدا نخواهد کرد.پیامبر (ص) دخترش را خیلی دوست داشت و او را می بوسید و می گفت که فاطمه بوی بهشت می دهد.حضرت فاطمه زهرا دختری مهربان و دوست داشتنی بود. او در دوران کودکی مادرش را از دست داد و زمانی که بت پرستان پیامبر را آزار و اذیت می کردند و در کوچه و بازار به سوی او سنگ پرتاب می کردند حضرت فاطمه با چشم پر از اشک از پدرش مراقبت می کرد.به همین خاطر است که پیامبر به دخترش ام ابیها می گفت که یعنی فاطمه مانند مادر پدرش است. حضرت فاطمه (س) پاک ترین خانم دنیا است که از او نسل پاک به جای مانده است.او با حضرت علی (ع) پسر عموی پیامبر و امام اول ما شیعیان ازدواج کرد و چهار فرزند یعنی امام حسن (ع)، امام حسین (ع)، حضرت زینب (س) و حضرت ام کلثوم (س) را به دنیا آورد.حضرت فاطمه بعد از رحلت پیامبر و به دلیل اتفاقات تلخ بعد از آن صدمه دید و به شهادت رسید.حضرت مهدی 0عج) از فرزندان نسل حضرت زهرا (س) و آخرین امام ما شیعیان است و ما تولد مادرشان را به ایشان تبریک می گوییم.
انشا تعریف یک حکایت
بند مقدمه (زمینهسازی)از آن جایی که معلم از ما خواسته انشایی با موضوع حضرت فاطمه (س) بنویسیم، من تصمیم گرفتم داستانی از زندگی این بانو را تعریف کنم. این داستان به ماجرای ازدواج حضرت فاطمه (س) و امام علی (ع)، مربوط میشود. این داستان بسیار عبرت آموز است و با مرور کردن آن، درس انسانیت و مهربانی را خواهیم آموخت.
بندهای بدنه (متن نوشته)حضرت علی (ع)، پیشنهاد خود یا همان خواستگاری برای ازدواج با حضرت فاطمه (س) را مطرح ساخته و پیامبر اکرم نیز با آن موافقت نمودند. پیش از روز عروسی و ازدواج این دو بزرگوار، حضرت محمد (ص)، لباسی به عنوان لباس عروسی به دخت گرامی خویش یعنی حضرت زهرا، هدیه دادند.
این لباس زیبا، لباس عروسی دختر پیامبر بود و حتما میدانید که برای هر دختری لباس عروسی، دوست داشتنیترین لباس زندگیاش است. اما چند روز مانده به روز عروسی، زنی تهیدست به درب خانه آمده و با آه و زاری از حضرت فاطمه زهرا خواست که به او کمکی کند. به زودی مراسم عروسی دختر زن بود و او پولی نداشت تا لباس عروسی برای دختر خویش فراهم سازد.
حضرت فاطمه زهرا، بیدرنگ و بدون آن که به فکر خویش باشد، به یاد آیه ۹۲ سوره آل عمران افتاد و لباس عروسی هدیه پدر را به زن فقیر بخشید. زن دعاکنان از آن جا روانه شد. خداوند در این آیه فرموده است؛“لَنْ تَنالُوا الْبِرَّ حَتّى تُنْفِقُوا مِمّا تُحِبُّونَ وَ ما تُنْفِقُوا مِنْ شَىْ ءٍ فَإِنَّ اللّه َ بِهِ”شما هرگز به مقام نیکوکاران و خاصان خدا نخواهید رسید مگر از آنچه دوست میدارید و محبوب شماست در راه خدا انفاق کنید، و آنچه انفاق کنید خدا بر آن آگاه است.
بند نتیجهگیری (جمعبندی)عمل نیکوی حضرت فاطمه زهرا در ایثار و بخشیدن چیزی که برای خود او بسیار ارزشمند بود، برای همیشه در دفتر تاریخ باقی مانده و خواهد ماند. از این ماجرا درس میگیریم که برای انفاق کردن باید بهترین خود را داده و گذشتی در این اندازه داشته باشیم.
انشا زندگینامه حضرت فاطمه
بند مقدمه (زمینهسازی)حضرت فاطمه دختر پیامبر اسلام، همسر حضرت علی (ع) و مادر امام حسن و امام حسین و حضرت زینب بوده است. ایشان یکی از بانوانی است که بالاترین جایگاه نزد خداوند را دارد. نوشتن دربارهی این بانوی بزرگوار کار آسانی نیست، اما میتوان با مطالعه درباره ایشان درس زندگی آموخت و ایشان را الگوی مناسب رفتاری، اخلاقی و اسلامی برای تمام زنان و مادران دانست.
بندهای بدنه (متن نوشته)به دنیا آمدن حضرت فاطمه با آغاز رسالت پیامبر همزمان بود. ایشان از همان طفولیت پدر را هر کجا که میرفت همراهی میکرد و با وجود کوچک بودن، اما همیشه یار و یاور حضرت محمد بودند. در هنگام مریضی از پدر همچون پرستار مراقبت کرده و همچون مادر دلسوزی خود را وقف پدر میکرد. این عشق و علاقه به گونهای بود که پیامبر همواره دست حضرت فاطمه را میبوسید و در نهایت حضرت محمد لقب ام ابیها یعنی مادر پدر روی زهرا (س) گذاشتند. دکتر شریعتی هم ایشان را در کتابش مادر پدر مینامد. همچنین پیامبر فرموده است: من خود را مدیون دو زن میدانم یکی مادرم آمنه و دیگری دخترم فاطمه.
حضرت فاطمه با حضرت علی (ع) در کنار یکدیگر بزرگ شدند. بعد از ازدواج پیامبر با عایشه، آنها نیز ازدواج کردند. حضرت فاطمه (س) با اینکه میدانست زندگی در کنار امام علی (ع) دارای سختیهای زیادی بوده و ایشان جز به جهاد و اندیشه خدا و مردم نمیاندیشد، اما تمام کاستیهای مادی زندگی زناشویی را نادیده گرفته و در خانهای که سختی و کمی فقر بود با عشق و ایمان سازشی زیبا و شکوهمند داشت. او در کنار همسر به کارهایی چون پختن نان و انجام امور خانه پرداخته و به تعادل در تقسیم کار بین زن و مرد اعتقاد داشته است. همچنین همیشه سعی کرده با محبت با همسرش برخورد کند و ادب و احترام را حفظ میکردند. حضرت علی (ع) دربارهی رفتار خود و حضرت فاطمه فرموده: به خدا سوگند در تمام زندگی کاری نکردم که فاطمه ناراحت شود، فاطمه هم هیچوقت مرا ناراحت نکرد.
روش تربیتی فاطمه (س) به عنوان یک سنت در گفتار تمام امامان آورده شده. ایشان به فرزندان خود از دوران کودکی نحوه روبرو شدن با مشکلات و توکل به خدا را آموزش میدادند. ایشان به نرمی با فرزندانشان رفتار میکردند و هیچ گاه بین آنها فرقی نگذاشته و رفتاری هماهنگ و عادلانه داشتند. همچنین همیشه رفتارشان به گونهای بوده که در کودکان خود اعتماد به نفس ایجاد میشده است. همین امر باعث شده فرزندان ایشان در تمام مراحل زندگی خود عزت نفس و کمالات خود را حفظ کرده و تسلیم باطل نمیشدند. آنها تنها در برابر خدا تسلیم بوده و جز از خدا، از هیچ کس و چیز دیگری ترسی نداشتند.
بند نتیجهگیری (جمعبندی)در نتیجه ما باید به مطالعه درباره زندگی این بانوی بزرگوار بپردازیم و یاد بگیریم که علاوه بر سوگواری برای ایشان، زندگی و رفتارشان را در تمام مراحل زندگی سرلوحه خود قرار داده و درسهایی از آن بگیریم تا به این صورت انسانهای بهتری بوده و راه سعادت در دو دنیا را بیابیم.